(Cyber)veiligheid voorop: voorkomen is beter dan genezen

Na de recente hackings die in de media kwamen, ontving IT-specialist Lubon verschillende vragen van kmo’s. Kan mijn bedrijf ook het slachtoffer worden van hacking? Wat moet ik doen om mijn onderneming te beschermen tegen aanvallen van buitenaf? Welke zekerheden kan mijn IT-partner vooraf inbouwen? Lubon werpt in een blogreeks van drie artikels het licht op wat wij en wat jij kunt doen om je optimaal te beschermen, want voorkomen is beter dan genezen!

Welke bescherming bouwt IT-bedrijf Lubon standaard in?

Als kmo ben je niet verplicht om een IT-partij onder de arm te nemen. Je kunt je soft- en hardware zelf bestellen, beheren en beschermen. Wat is echter een groot voordeel van samenwerken met een expert ter zake? Die kent de opties voor een sterke cyberveiligheid en neemt het zekere voor het onzekere. Lubon bouwt altijd technische veiligheidsmaatregelen in. Niet omdat er dagelijks dreiging is (gelukkig maar!) wel omdat we sterk en secuur in de schoenen willen staan de dag dat er een poging tot digitale diefstal is.

  • Follow-up patching | Software wordt steeds slimmer en voorziet tegenwoordig zelf een automatische bescherming oftewel patches die gericht problemen oplossen. Lubon houdt bovendien continu een oogje in het zeil en volgt die patches goed en grondig voor je op.
  • Strenge toegangscontrole | Lubon activeert multifactorauthenticatie (MFA) die een dubbele login vereist voor je bedrijfssoftware en mailbox. Als je wil inloggen op de server via je laptop dan zal je bijvoorbeeld een bevestiging moeten geven via een app of een ontvangen cijfercode moeten invullen. Sommigen vinden dubbel aanmelden een beetje onhandig en vragen een uitzondering, al houdt Lubon voet bij stuk. MFA biedt enkel bescherming als ieder teamlid het activeert.
  • Een pentest | Om eventuele kwetsbaarheden aan het licht te brengen, laten we een manuele test op kwetsbaarheden uitvoeren door een ethische hacker. Zo blijven we echte hackers een stapje voor!
  • Risicospreiding | Wanneer al je data gecentraliseerd staan, ben je kwetsbaarder dan wanneer je op verschillende plaatsen je gegevens bewaart. Lubon combineert een mix van offline en online systemen (zoals on-site gegevensopslag, private cloud en Microsoft 365) om het risico op dataverlies te verkleinen.
  • Back-ups maken én testen | Wij werken een back-upsysteem op maat uit en testen de back-ups vervolgens. Op die manier winnen we aan kostbare tijd als we je back-ups moeten uitrollen. Ook hier wedden we niet op een paard, maar maken we air-gapped en/of immutable back-ups naar diverse systemen. De technische details zijn voor jou niet van belang, wel dat we connecties tussen jouw data onderling vermijden. Wie toch zou aangevallen worden, is in het slechtste scenario een deeltje data kwijt en niet alles.

Bij welke IT-bescherming heeft Lubon enige twijfels … ?

Een klein rondje googelen leert je dat er eindeloze mogelijkheden zijn om je systemen en data te beschermen. Het is als zaakvoerder van een bloeiende kmo daardoor niet zo eenvoudig om door de bomen het bos te zien. Lubon helpt je graag een handje en lijst de veiligheidsacties op die minder waterdicht zijn. Wij adviseren je deze niet toe te passen, ze te combineren met bijkomende security of een IT-kenner aan te spreken voor een alternatieve, sluitende set-up.

  • Remote Desktop Services | Terminal Services of Remote Desktop Services die onbeveiligd met het internet verbonden worden, zijn anno 2023 niet meer aan de orde. Dit systeem biedt via het internet toegang op een externe computer, een omweg om bijvoorbeeld vanop je thuiscomputer te kunnen werken binnen het bedrijfssysteem. Deze set-up vraagt de nodige voorzichtigheid en is bij een onbeveiligde internetconnectie zelden bestand tegen de cybertrucs van vandaag. Past je kmo deze werkwijze toe zonder veiligheidsmaatregelen? Lubon kan je begeleiden naar een up-to-date, beveiligde digitale werkomgeving.
  • Manuele back-ups | Wie manueel back-ups maakt, moet kort op de bal spelen. De kans dat je eens een back-up vergeet te maken is groot. Automatisering biedt soelaas.
  • Adminrechten toekennen | Niet iedereen in de organisatie heeft toegang nodig tot alles. Wees waakzaam met te veel rechten toekennen. Lubon raadt aan om adminrechten aan te bieden in een apart, beveiligd account. Werk jij met Microsoft 365 of Azure? Ook daar dubbelcheck je beter even wie beheerdersrechten heeft en of deze goed afgebakend zijn.
  • Uitzonderingen op de regel | Last but not least: laat geen uitzonderingen op de beveiligingsregels toe. Je bent maar zo sterk als jouw zwakste schakel. Houd dus het been stijf als collega’s vragen om een oogje toe te knijpen en geen MFA te activeren. Cyberveiligheid vereist teamwerk!


Twijfels bij de security van je systemen? Zoek je een IT-partner die het zekere voor het onzekere neemt? Neem contact op met Lubon voor cyberveiligheid op maat. 

Contacteer Lubon >>

(Cyber)veiligheid voorop: voorkomen is beter dan genezen

Zo beperk je de risico’s van een cyberaanval, financieel én technisch

Beveilig jij je kmo tegen cyberaanvallen? IT-expert Lubon geeft tips om financiële & technische risico’s te beperken. Een cyberverzekering, paswoordmanager … >>

Must-do’s voor een veilige IT-infrastructuur

Hoe zorgt Lubon voor een volledige back-up van je bedrijfsgegevens?

Hoe zorg je ervoor dat er nooit meer een computerbestand verloren gaat? Het is geen eenvoudige vraag. Je moet namelijk rekening houden met mens én machine. Bij Lubon verzekeren we je van waterdichte back-ups. Hoe? Dat complexe antwoord zetten we hier helder voor je uiteen!

World Backup Day: De gouden regel van 3-2-1-0

Het is World Backup Day! Dé ideale dag om even stil te staan bij het hoe en waarom van een back-up van je professionele en persoonlijke data! Want bedrijven zijn én werken meer en meer digitaal. De kans is klein dat je tijdens je werkdag een map uit de kast trekt en in paperassen op zoek gaat naar informatie. Vandaag vertrouwen we onze data toe aan de harde schijf van onze computer, of we werken volledig in de cloud. Vanzelfsprekend! Tot ’s ochtends blijkt dat een document verdwenen of niet goed gesynchroniseerd is. Paniek? Sit back, relax en lees hier onze back-up tips!

Phishingmails - waar moet je op letten?

Iedereen krijgt ze wel, phishingmails. Mails die trachten gegevens van jou los te krijgen of die proberen om malware op je computer te zetten om zo gegevens te stelen. Door kritisch naar de mail te kijken, kan je al heel wat onheil voorkomen. Het allerbelangrijkste: twijfel je, nergens klikken!

Waarom de wachtwoordmanager goud waard is …

Wachtwoorden hebben als ultiem doel om profielen, programma’s en personalia te beschermen. Is de naam van jouw hond zowel het paswoord van je Zalando-account als je bedrijfslaptop? Dan vervagen de grenzen tussen werk en privé en stijgen de kansen op hacking. Luc Bonjean, zaakvoerder van Lubon, geeft enkele gouden tips voor het creëren en bewaren van sterke wachtwoorden. Smart & secure!

Korte keten in IT

The time is now om digitaal te werken, maar in gesprek gaan met leveranciers van cloud software voor je online agenda’s, back-ups, boekhoudpakketten of transporttools is allesbehalve simpel! Lubon schept klaarheid in het duister. Maak kennis met de korte keten in IT en haar talrijke troeven voor kmo’s.

Serverbeheer

Uitsluitend op een fysieke server vertrouwen? Niet meer van deze tijd en niet zonder risico! Lubon trekt de kaart van operationele continuïteit met ontdubbeling.

Managed IT

Naarmate je zaak groeit, neemt het belang van een sluitende en secure IT-omgeving toe. Maar welke zaakvoerder zijn agenda laat toe om zelf back-ups, firewalls, cloudtelefonie, … te installeren en beheren? Door onze jarenlange ervaring weten wij of IT-outsourcing voor uw bedrijf de oplossing is. 

Digitale werkplek

Na ruim een jaar thuiswerken, is werken vanop afstand 100 % ingeburgerd. Maar staat het home office van jouw medewerkers intussen volledig op punt? Lubon trakteert je op de must-haves voor vlot en veilig telewerk.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x