Zo beperk je de risico’s van een cyberaanval, financieel én technisch

Een cyberaanval is hopelijk een ver-van-je-bedshow. Al doe je er goed aan je kmo vooraf te beveiligen. IT-specialist Lubon publiceert een reeks van drie artikels met praktische tips om je zo goed mogelijk te beschermen. Deze derde blog geeft advies om financiële en technische risico’s te beperken.

Hoe kun je de financiële impact van een cyberaanval verkleinen?

  • Sluit een cyberverzekering af | Je hebt ongetwijfeld een brandverzekering en een autoverzekering. Heb je al een cyberverzekering overwogen? Heel wat verzekeringsmaatschappijen bieden financiële bescherming voor ondernemingen aan. Wie de kosten per dag onbeschikbaarheid in geval van een cyberaanval berekent, is geneigd het zekere voor het onzekere te nemen en een verzekering af te sluiten.
  • Stel een contactenlijst samen | Wat kan jouw kmo zich permitteren? Hoe lang kun je zonder je systemen en/of data? In een noodsituatie zoals een cyberaanval is time money! Verzamel vooraf de contactgegevens van de partijen die je uit de nood kunnen helpen, zoals je verzekeraar en IT-partner.
  • Bereid een noodplan voor | Hoe sneller je kunt schakelen, hoe minder omzet je misloopt door technische panne. Sta stil bij de verschillende stappen die nodig zijn om terug operationeel te zijn. Waar vind je de back-ups? Hoe veel tijd vraagt het ze terug te zetten? In welke volgorde activeer je ze? Als ervaren IT-partij kan Lubon je ondersteunen in het uitwerken van een noodplan op maat.

Hoe beperk je de technische gevolgen van een cyberaanval?

  • Spreid risico’s | Wie met verschillende programma’s werkt en op meerdere plaatsen bewaart, verkleint het risico om kostbare data tegelijkertijd kwijt te spelen. Idealiter koppel je de verbinding tussen het fysiek en online luik los. Een IT-partner kan je hierin technisch bijstaan.
  • Opteer voor ‘air-gapped’ back-ups | Dit type back-ups staat los van je overige bedrijfsdata en vormt een veilig alternatief voor back-ups maken op een fysieke NAS. Eens de back-up klaar is, kun je deze niet meer veranderen.

Wil je back-ups doordacht voorbereiden, installeren en testen? Onze recente blog over back-ups gaat hier dieper op in.

Naar de blog >>

  • Kies voor een beveiligde databank | De database Active Directory, aangeboden door Microsoft, is een krachtig en populair platform voor dataopslag en -verwerking. Echter, kun je er heel eenvoudig van de ene computer mee naar de andere switchen. Maak je gebruik van Active Directory? Steek je licht op bij een IT-expert om je data in veiligheid te stellen.
  • Schakel toegangen vanop afstand uit | Op sommige toestellen staat een ‘Remote Desktop Connection’ geactiveerd. Schakel deze uit. Hoewel ze jou een gevoel van vrijheid geeft, biedt ze vooral internetgebruikers met slechte bedoelingen een eenvoudige toegang tot je data.
  • Gebruik een paswoordmanager, Windows Hello of Microsoft Authenticator| De tijd van eenzelfde paswoord gebruiken voor al je toepassingen is gepasseerd. Je kunt zonder paswoorden werken (met een token), Windows Hello inschakelen (met gezichts-, iris- of vingerafdrukherkenning) of de authentificatiemodule van Microsoft aanzetten. Twijfel je welk systeem een match is met jouw kmo en haar mensen? Lubon geeft je graag een woordje uitleg bij de voordelen en het gebruik van deze diverse opties.
  • Wees zuinig met adminrechten en vermijd uitzonderingen | Beheerdersrechten toekennen aan medewerkers is zelden nodig voor een vlotte, dagelijkse werking. Een weloverwogen gebruikersbeheer verkleint de toegangspoorten voor hackers. Vermijd daarnaast uitzonderingen op je beveiligde werking. Directeur of officemanager? Ongeacht de rol binnen je team dient iedereen de cyberveiligheid voorop te stellen.

Wil je budget, tijd en capaciteit besparen bij een eventuele cyberaanval? Zoek je een IT-partner die je systemen beheert en beschermt? Neem contact op met Lubon voor cyberveiligheid op maat. 

Contacteer Lubon >>



Zo beperk je de risico’s van een cyberaanval, financieel én technisch

Must-do’s voor een veilige IT-infrastructuur

(Cyber)veiligheid voorop: voorkomen is beter dan genezen

Als kmo ben je niet verplicht om een IT-partij onder de arm te nemen. Wat is echter een groot voordeel van samenwerken met een expert ter zake? Die kent de opties voor een sterke cyberveiligheid en neemt het zekere voor het onzekere. Lubon bouwt altijd technische veiligheidsmaatregelen in.

Hoe zorgt Lubon voor een volledige back-up van je bedrijfsgegevens?

Hoe zorg je ervoor dat er nooit meer een computerbestand verloren gaat? Het is geen eenvoudige vraag. Je moet namelijk rekening houden met mens én machine. Bij Lubon verzekeren we je van waterdichte back-ups. Hoe? Dat complexe antwoord zetten we hier helder voor je uiteen!

World Backup Day: De gouden regel van 3-2-1-0

Het is World Backup Day! Dé ideale dag om even stil te staan bij het hoe en waarom van een back-up van je professionele en persoonlijke data! Want bedrijven zijn én werken meer en meer digitaal. De kans is klein dat je tijdens je werkdag een map uit de kast trekt en in paperassen op zoek gaat naar informatie. Vandaag vertrouwen we onze data toe aan de harde schijf van onze computer, of we werken volledig in de cloud. Vanzelfsprekend! Tot ’s ochtends blijkt dat een document verdwenen of niet goed gesynchroniseerd is. Paniek? Sit back, relax en lees hier onze back-up tips!

Phishingmails - waar moet je op letten?

Iedereen krijgt ze wel, phishingmails. Mails die trachten gegevens van jou los te krijgen of die proberen om malware op je computer te zetten om zo gegevens te stelen. Door kritisch naar de mail te kijken, kan je al heel wat onheil voorkomen. Het allerbelangrijkste: twijfel je, nergens klikken!

Waarom de wachtwoordmanager goud waard is …

Wachtwoorden hebben als ultiem doel om profielen, programma’s en personalia te beschermen. Is de naam van jouw hond zowel het paswoord van je Zalando-account als je bedrijfslaptop? Dan vervagen de grenzen tussen werk en privé en stijgen de kansen op hacking. Luc Bonjean, zaakvoerder van Lubon, geeft enkele gouden tips voor het creëren en bewaren van sterke wachtwoorden. Smart & secure!

Korte keten in IT

The time is now om digitaal te werken, maar in gesprek gaan met leveranciers van cloud software voor je online agenda’s, back-ups, boekhoudpakketten of transporttools is allesbehalve simpel! Lubon schept klaarheid in het duister. Maak kennis met de korte keten in IT en haar talrijke troeven voor kmo’s.

Serverbeheer

Uitsluitend op een fysieke server vertrouwen? Niet meer van deze tijd en niet zonder risico! Lubon trekt de kaart van operationele continuïteit met ontdubbeling.

Managed IT

Naarmate je zaak groeit, neemt het belang van een sluitende en secure IT-omgeving toe. Maar welke zaakvoerder zijn agenda laat toe om zelf back-ups, firewalls, cloudtelefonie, … te installeren en beheren? Door onze jarenlange ervaring weten wij of IT-outsourcing voor uw bedrijf de oplossing is. 

Digitale werkplek

Na ruim een jaar thuiswerken, is werken vanop afstand 100 % ingeburgerd. Maar staat het home office van jouw medewerkers intussen volledig op punt? Lubon trakteert je op de must-haves voor vlot en veilig telewerk.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x