Waarom de wachtwoordmanager goud waard is …

Wachtwoorden hebben als ultiem doel om profielen, programma’s en personalia te beschermen. Is de naam van jouw hond zowel het paswoord van je Zalando-account als je bedrijfslaptop? Dan vervagen de grenzen tussen werk en privé en stijgen de kansen op hacking. Luc Bonjean, zaakvoerder van Lubon, geeft enkele gouden tips voor het creëren en bewaren van sterke wachtwoorden. Smart & secure!

Dag Luc! Waarom is het zo belangrijk om andere paswoorden te gebruiken op het werk dan thuis?

“Hoe vaker je hetzelfde wachtwoord gebruikt, hoe makkelijker het wordt om je accounts te hacken. Wie in het bezit raakt van je business password kan dan ook inloggen op je persoonlijke accounts van webshops, games of sport apps. Het omgekeerde scenario is natuurlijk nog erger: wie je persoonlijk wachtwoord bemachtigt, krijgt rechtstreekse toegang tot bedrijfsdata zoals interne documenten, klantenlijsten of rekeningen. Dat moet je als kmo echt vermijden. Wist je trouwens dat hackers geen rekening houden met de grootte van een firma? Bij corporate companies valt er misschien meer te rapen, maar hoogstwaarschijnlijk zetten ze daar meer in op password management. Als klein bedrijf is een goed wachtwoordbeheer evengoed cruciaal!”

Wachtwoorden hebben tegenwoordig tal van vereisten. Een hoofdletter, een cijfer, een speciaal teken, … Hoe slaag je erin unieke wachtwoorden te maken die je kan onthouden?

“Het is niet nodig om al je wachtwoorden van buiten te kennen. Gek? Misschien! Maar een password manager neemt dat van je over. Een wachtwoordmanager is geen overbodige luxe voor kmo’s, het is precies wat je nodig hebt om vlot en veilig digitaal te werken. Zo’n online tool stelt een sterk wachtwoord voor dat precies aan de vereisten voldoet en vervolgens gelockt wordt. Beschouw het als een kluis voor je wachtwoorden. Om het gebruiksvriendelijk te houden, is het mogelijk om professionele en persoonlijke wachtwoorden op te slaan in dezelfde wachtwoordmanager zonder dat je collega’s toegang krijgen tot je privégegevens.”

“Wie een goede wachtwoordmanager gebruikt, hoeft zijn paswoorden niet uit het hoofd te leren, te bewaren op zijn bureaublad of te noteren op een post-it. Ze worden automatisch gegenereerd en beveiligd bewaard. Een must anno 2021, thuis en op het werk!” – Luc Bonjean

Als een medewerker de kmo verlaat, neemt die de wachtwoorden dan niet gewoon mee via zijn wachtwoordkluis?

“Nee, niet mits een correcte implementatie van de password manager in het verleden. Als een IT-bedrijf de set-up heeft gedaan, dan kan die bij vertrek van een teamlid diens toegangen stopzetten. Als dit op het juiste moment gebeurt, blijft er geen enkele digitale kier openstaan. Naast wachtwoorden beschermen, zal je IT-partner ook dubbelchecken of er geen licenties op medewerkersniveau blijven lopen. Zo blijven de kosten voor je IT-infrastructuur helemaal in lijn met je huidige teamsamenstelling en bedrijfsactiviteiten.”

Als afsluiter: hoe bescherm je jouw wachtwoordmanager?

“Lubon adviseert al haar klanten om multi-factor authentication in te schakelen. Zo leg je de link tussen je wachtwoordmanager enerzijds en je smartphone anderzijds. Meldt iemand met slechte bedoelingen zich aan in jouw naam en slaagt die erin je wachtwoord te bemachtigen? Dan geraakt die niet binnen zonder je smartphone. Daar komt namelijk een boodschap van aanmelding binnen die je moet bevestigen alvorens je programma kan openen. Heel wat business software en apps maken vandaag de switch naar een verplichte multifactorauthenticatie om hun gebruikers optimaal te beschermen. In die evolutie kunnen wij ons helemaal vinden!”

Wil je dat jouw team veiliger leert omspringen met bedrijfstoegangen en wachtwoorden? Zoek je een IT-partner om een wachtwoordmanager te installeren en introduceren bij je medewerkers?

Neem contact op >>



Waarom de wachtwoordmanager goud waard is …

Zo beperk je de risico’s van een cyberaanval, financieel én technisch

Beveilig jij je kmo tegen cyberaanvallen? IT-expert Lubon geeft tips om financiële & technische risico’s te beperken. Een cyberverzekering, paswoordmanager … >>

Must-do’s voor een veilige IT-infrastructuur

(Cyber)veiligheid voorop: voorkomen is beter dan genezen

Als kmo ben je niet verplicht om een IT-partij onder de arm te nemen. Wat is echter een groot voordeel van samenwerken met een expert ter zake? Die kent de opties voor een sterke cyberveiligheid en neemt het zekere voor het onzekere. Lubon bouwt altijd technische veiligheidsmaatregelen in.

Hoe zorgt Lubon voor een volledige back-up van je bedrijfsgegevens?

Hoe zorg je ervoor dat er nooit meer een computerbestand verloren gaat? Het is geen eenvoudige vraag. Je moet namelijk rekening houden met mens én machine. Bij Lubon verzekeren we je van waterdichte back-ups. Hoe? Dat complexe antwoord zetten we hier helder voor je uiteen!

World Backup Day: De gouden regel van 3-2-1-0

Het is World Backup Day! Dé ideale dag om even stil te staan bij het hoe en waarom van een back-up van je professionele en persoonlijke data! Want bedrijven zijn én werken meer en meer digitaal. De kans is klein dat je tijdens je werkdag een map uit de kast trekt en in paperassen op zoek gaat naar informatie. Vandaag vertrouwen we onze data toe aan de harde schijf van onze computer, of we werken volledig in de cloud. Vanzelfsprekend! Tot ’s ochtends blijkt dat een document verdwenen of niet goed gesynchroniseerd is. Paniek? Sit back, relax en lees hier onze back-up tips!

Phishingmails - waar moet je op letten?

Iedereen krijgt ze wel, phishingmails. Mails die trachten gegevens van jou los te krijgen of die proberen om malware op je computer te zetten om zo gegevens te stelen. Door kritisch naar de mail te kijken, kan je al heel wat onheil voorkomen. Het allerbelangrijkste: twijfel je, nergens klikken!

Korte keten in IT

The time is now om digitaal te werken, maar in gesprek gaan met leveranciers van cloud software voor je online agenda’s, back-ups, boekhoudpakketten of transporttools is allesbehalve simpel! Lubon schept klaarheid in het duister. Maak kennis met de korte keten in IT en haar talrijke troeven voor kmo’s.

Serverbeheer

Uitsluitend op een fysieke server vertrouwen? Niet meer van deze tijd en niet zonder risico! Lubon trekt de kaart van operationele continuïteit met ontdubbeling.

Managed IT

Naarmate je zaak groeit, neemt het belang van een sluitende en secure IT-omgeving toe. Maar welke zaakvoerder zijn agenda laat toe om zelf back-ups, firewalls, cloudtelefonie, … te installeren en beheren? Door onze jarenlange ervaring weten wij of IT-outsourcing voor uw bedrijf de oplossing is. 

Digitale werkplek

Na ruim een jaar thuiswerken, is werken vanop afstand 100 % ingeburgerd. Maar staat het home office van jouw medewerkers intussen volledig op punt? Lubon trakteert je op de must-haves voor vlot en veilig telewerk.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x