Must-do’s voor een veilige IT-infrastructuur

Hoe creëer je een veilige IT-omgeving? IT-partner Lubon werpt in een blogreeks van drie artikels het licht op wat wij en wat jij kunt doen om je te beschermen tegen cyberaanvallen. Dit tweede artikel geeft tips die je zelf in de praktijk kunt brengen, het lezen waard voor wie mét of zonder Microsoft 365 werkt!

Must-do’s die iedereen kan voorzien

Cyberveiligheid garandeer je niet in een vingerknip. Toch kun je zelf heel wat stappen zetten om hackers te weren. Daarvoor hoef je trouwens geen torenhoge technische kennis te bezitten. IT-specialist Lubon reikt je graag enkele eenvoudige tips en tricks aan om de beveiliging van je IT-infrastructuur te vergroten.

  • Wees je bewust van je beveiliging
    Een goede cyberveiligheid begint met alertheid. Schenk aandacht aan de beveiliging van je IT-systemen. Hacking 100 % vermijden is niet mogelijk, je kunt wel alles op alles stellen om het cybercriminelen bijzonder moeilijk te maken. Je kunt een cyberaanval om die reden vergelijken met een inbraak. Als je goede sloten hebt, zullen inbrekers eerst een poging bij de buren zonder sloten wagen.
  • Gebruik een paswoordmanager
    Wachtwoorden bewaren in een Excelbestand en onderling delen met collega’s is uit den boze. Gebruik liever een paswoordmanager om wachtwoorden beschikbaar te stellen met je team. Mooi meegenomen: deze tool bewaart niet alleen paswoorden, het doet ook suggesties voor nieuwe, sterke wachtwoorden. (lees ook:waarom de wachtwoordmanager goud waard is )
  • Vermijd programma’s met ‘remote access’
    Verschillende software, zoals TeamViewer, verlenen je vanop afstand toegang tot een ander toestel. Toegang tot data dankzij internetverbinding is niet zonder gevaar. Spreek een IT-partner aan om die zwakheden aan te pakken of over te gaan naar een veiligere formule.
  • Voorzie altijd back-ups
    Of je bedrijfsgegevens nu volledig on-site bewaart, volledig in de cloud opereert, of beide manieren combineert: servers in alle vormen en maten kunnen aangevallen worden. Een online server op Microsoft Azure bijvoorbeeld, voorzie je daarom ook van een back-upsysteem. (lees ook: back-ups: de gouden regel van-3-2-1-0 )
  • Sta open voor verbeteringen
    Er zijn heel wat manieren beschikbaar om cyberveiligheid te verhogen. Probeerde je enkele jaren of maanden geleden iets wat complex in gebruik was? Passeerde er al eens een paswoordmanager die je team niet beviel? Die oplossingen evolueren continu. Geef de tools na enige tijd een nieuwe kans, want huidige versies kunnen je intussen een goede bescherming van je IT-infrastructuur bieden mét een vlotte gebruikerservaring.

Must-do’s als je met Microsoft 365 werkt

Werk je met Microsoft 365 binnen je kmo? Lubon selecteerde enkele tips op maat van zaakvoerders en medewerkers die dagelijks gebruikmaken van onder meer Outlook, OneDrive, Teams en SharePoint.

  • Activeer multifactorauthenticatie | Schakel multifactorauthenticatie (MFA) in voor iedereen binnen je organisatie. Door je gebruikers op meerdere manieren te laten verifiëren, wordt het complexer je bedrijfsdata te bereiken voor buitenstaanders.
  • Go passwordless | Wist je dat wachtwoorden geen must zijn voor een veilige IT-omgeving? Je kunt ervoor kiezen zonder paswoorden te werken. ‘Passwordless authentication’ biedt een alternatief, waarbij na een login met je gebruikersnaam, telefoonnummer of e-mailadres een tweede check volgt via een geregistreerd toestel of een token. Doet de techniek geen belletje rinkelen? De digitale identificatieapp itsme is er het bekendste voorbeeld van.
  • Gebruik Windows Hello | Als gebruiker van Microsoft 365 kun je Windows Hello inschakelen. Geen uniekere manier om aan te melden dan met je gezicht, ogen of vingerafdruk. Je kunt opties combineren, aarzel dus niet om het aanmelden uitdagend genoeg te maken!

Lukt het je niet de nodige veiligheidsmaatregelen in te bouwen? Zoek je een IT-partner die niets aan het toeval overlaat? Neem contact op met Lubon voor cyberveiligheid op maat. 

Contacteer Lubon >>

Must-do’s voor een veilige IT-infrastructuur

Zo beperk je de risico’s van een cyberaanval, financieel én technisch

Beveilig jij je kmo tegen cyberaanvallen? IT-expert Lubon geeft tips om financiële & technische risico’s te beperken. Een cyberverzekering, paswoordmanager … >>

(Cyber)veiligheid voorop: voorkomen is beter dan genezen

Als kmo ben je niet verplicht om een IT-partij onder de arm te nemen. Wat is echter een groot voordeel van samenwerken met een expert ter zake? Die kent de opties voor een sterke cyberveiligheid en neemt het zekere voor het onzekere. Lubon bouwt altijd technische veiligheidsmaatregelen in.

Hoe zorgt Lubon voor een volledige back-up van je bedrijfsgegevens?

Hoe zorg je ervoor dat er nooit meer een computerbestand verloren gaat? Het is geen eenvoudige vraag. Je moet namelijk rekening houden met mens én machine. Bij Lubon verzekeren we je van waterdichte back-ups. Hoe? Dat complexe antwoord zetten we hier helder voor je uiteen!

World Backup Day: De gouden regel van 3-2-1-0

Het is World Backup Day! Dé ideale dag om even stil te staan bij het hoe en waarom van een back-up van je professionele en persoonlijke data! Want bedrijven zijn én werken meer en meer digitaal. De kans is klein dat je tijdens je werkdag een map uit de kast trekt en in paperassen op zoek gaat naar informatie. Vandaag vertrouwen we onze data toe aan de harde schijf van onze computer, of we werken volledig in de cloud. Vanzelfsprekend! Tot ’s ochtends blijkt dat een document verdwenen of niet goed gesynchroniseerd is. Paniek? Sit back, relax en lees hier onze back-up tips!

Phishingmails - waar moet je op letten?

Iedereen krijgt ze wel, phishingmails. Mails die trachten gegevens van jou los te krijgen of die proberen om malware op je computer te zetten om zo gegevens te stelen. Door kritisch naar de mail te kijken, kan je al heel wat onheil voorkomen. Het allerbelangrijkste: twijfel je, nergens klikken!

Waarom de wachtwoordmanager goud waard is …

Wachtwoorden hebben als ultiem doel om profielen, programma’s en personalia te beschermen. Is de naam van jouw hond zowel het paswoord van je Zalando-account als je bedrijfslaptop? Dan vervagen de grenzen tussen werk en privé en stijgen de kansen op hacking. Luc Bonjean, zaakvoerder van Lubon, geeft enkele gouden tips voor het creëren en bewaren van sterke wachtwoorden. Smart & secure!

Korte keten in IT

The time is now om digitaal te werken, maar in gesprek gaan met leveranciers van cloud software voor je online agenda’s, back-ups, boekhoudpakketten of transporttools is allesbehalve simpel! Lubon schept klaarheid in het duister. Maak kennis met de korte keten in IT en haar talrijke troeven voor kmo’s.

Serverbeheer

Uitsluitend op een fysieke server vertrouwen? Niet meer van deze tijd en niet zonder risico! Lubon trekt de kaart van operationele continuïteit met ontdubbeling.

Managed IT

Naarmate je zaak groeit, neemt het belang van een sluitende en secure IT-omgeving toe. Maar welke zaakvoerder zijn agenda laat toe om zelf back-ups, firewalls, cloudtelefonie, … te installeren en beheren? Door onze jarenlange ervaring weten wij of IT-outsourcing voor uw bedrijf de oplossing is. 

Digitale werkplek

Na ruim een jaar thuiswerken, is werken vanop afstand 100 % ingeburgerd. Maar staat het home office van jouw medewerkers intussen volledig op punt? Lubon trakteert je op de must-haves voor vlot en veilig telewerk.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x